Pracownia gospodarstwa domowego
XMLTreść
Celem ogólnym zajęć odbywających się w pracowni gospodarstwa domowego jest wypracowanie umiejętności prostych czynności kulinarnych przystosowujących do życia codziennego.
Cele szczegółowe:
·wypracowanie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych potraw oraz dań bardziej złożonych,
·wyrobienie umiejętności planowania, sporządzania listy niezbędnych produktów do przygotowanie danego posiłku,
·wyuczenie samodzielnego i bezpiecznego korzystania z narzędzi ostrych oraz urządzeń kuchennych (nóż kuchenny, mikser, zmywarka, toster itp.), zgodnie z przepisami BHP,
·wyuczenie umiejętności dbania o własne bezpieczeństwo osobiste w trakcie przygotowywania potraw,
·wypracowanie umiejętności pracy w grupie,
·zdobycie umiejętności samodzielnego podejmowania prostych działań,
·zdobycie umiejętnego porozumiewania się w grupie, dzielenia obowiązkami,
·wyuczenie estetyki przygotowywanych oraz podawanych potraw, dań,
·wyuczenie podstawowych nawyków prawidłowego zachowania się przy stole, posługiwania się sztućcami, kultury ich spożywania,
·wypracowanie samokontroli własnego zachowania się przy stole,
·wypracowanie nawyku używania zwrotów grzecznościowych typu; proszę, dziękuję, przepraszam podczas wykonywanej pracy, spożywania posiłku –kultura spożywania posiłku,
·wyrobienie nawyku utrzymywania ładu i porządku w miejscu wykonywanej pracy właściwej,
·wyuczenie organizowania pracy kuchni.
Cele szczegółowe:
·wypracowanie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych potraw oraz dań bardziej złożonych,
·wyrobienie umiejętności planowania, sporządzania listy niezbędnych produktów do przygotowanie danego posiłku,
·wyuczenie samodzielnego i bezpiecznego korzystania z narzędzi ostrych oraz urządzeń kuchennych (nóż kuchenny, mikser, zmywarka, toster itp.), zgodnie z przepisami BHP,
·wyuczenie umiejętności dbania o własne bezpieczeństwo osobiste w trakcie przygotowywania potraw,
·wypracowanie umiejętności pracy w grupie,
·zdobycie umiejętności samodzielnego podejmowania prostych działań,
·zdobycie umiejętnego porozumiewania się w grupie, dzielenia obowiązkami,
·wyuczenie estetyki przygotowywanych oraz podawanych potraw, dań,
·wyuczenie podstawowych nawyków prawidłowego zachowania się przy stole, posługiwania się sztućcami, kultury ich spożywania,
·wypracowanie samokontroli własnego zachowania się przy stole,
·wypracowanie nawyku używania zwrotów grzecznościowych typu; proszę, dziękuję, przepraszam podczas wykonywanej pracy, spożywania posiłku –kultura spożywania posiłku,
·wyrobienie nawyku utrzymywania ładu i porządku w miejscu wykonywanej pracy właściwej,
·wyuczenie organizowania pracy kuchni.
Zajęcia obejmują:
·trening kulinarny,
·trening samoobsługi,
·trening obsługi sprzętu AGD (kuchnia elektryczna, zmywarka, mikser, ekspres do kawy, lodówka itp.),
·trening zachowania się przy stole,
·trening dekorowania stołu i estetycznego podawania do stołu.