Celem ogólnym zajęć odbywających się w pracowni gospodarstwa domowego jest wypracowanie umiejętności prostych czynności kulinarnych  przystosowujących do życia codziennego.

Cele szczegółowe:

·  wypracowanie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych potraw oraz dań bardziej złożonych,

·  wyrobienie umiejętności planowania, sporządzania listy niezbędnych produktów do przygotowanie danego posiłku,

·  wyuczenie samodzielnego i bezpiecznego korzystania z narzędzi ostrych oraz urządzeń kuchennych (nóż kuchenny, mikser, zmywarka, toster itp.), zgodnie z przepisami BHP,

·      wyuczenie umiejętności dbania o własne bezpieczeństwo osobiste w trakcie przygotowywania potraw,

·  wypracowanie umiejętności pracy w grupie, 

·  zdobycie umiejętności samodzielnego podejmowania prostych działań,

·  zdobycie umiejętnego porozumiewania się w grupie, dzielenia obowiązkami,

·  wyuczenie estetyki przygotowywanych oraz podawanych potraw, dań, 

·  wyuczenie podstawowych nawyków prawidłowego zachowania się przy stole, posługiwania się sztućcami, kultury ich spożywania,

·  wypracowanie samokontroli własnego zachowania się przy stole,

·  wypracowanie nawyku używania zwrotów grzecznościowych typu; proszę, dziękuję, przepraszam podczas wykonywanej pracy, spożywania posiłku –kultura spożywania posiłku,

·  wyrobienie nawyku utrzymywania ładu i porządku w miejscu wykonywanej pracy właściwej,

·  wyuczenie organizowania pracy kuchni.

Zajęcia obejmują:

·  trening kulinarny,

·  trening samoobsługi, 

·  trening obsługi sprzętu AGD ( kuchnia elektryczna, zmywarka, mikser, ekspres do kawy, lodówka itp.),

· trening zachowania się przy stole,

· trening dekorowania stołu i estetycznego podawania do stołu.

[start]   [koniec]